Göz İçi Mercek ve Akıllı Mercek ile Tedavi
Katarakt ameliyatı sırasında kesifleşmiş göz içi lensi temizlenip, lens kapsülü içerisine yapay göz içi mercek yerleştirmek mutlak gereklidir. Çünkü, saydam lens gözün en önemli kırıcı ortamlarında birisidir. Ve normal emetrop bir gözde ameliyat sonrası net görüş elde edebilmek için göz içine +21.00D mercek yerleştirmek gerekir. Eğer mercek konmaz ise hastanın net görebilmek için ameliyat sonrası yakaşık +11.00 derece kalın gözlükler kullanması gerekir. Bu nedenle başarılı bir katarakt cerrahisinin olmazsa olmazı kaliteli, FDA onaylı, UV filtreli göz içi mercek kullanmaktır.
Göz içi merceklerde zaman içinde çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Daha önceleri mercekler katlanabilir yapıda olmayıp göze büyük kesiden yerleştirilmekte, açıklık dikişle kapatılmaktaydı. Zamanla FAKO yöntemi ve küçük kesili katarakt cerrahilerinin gelişimiyle katlanabilen mercekler üretilmeye başlandı. Günümüzde küçük kesiden yerleştirilen, katlanabilen mercekler kullanmaktayız.
MERCEK TİPLERİ :
TEK ODAKLI ( MONOFOKAL ) MERCEKLER: Sadece uzak mesafeyi net gösterir, yakına gözlük kullanmak gerekir.
ASTİMATLI ( TORİK) MERCEKLER: Uzak ve astigmatı düzeltir yakına gözlük kullanmak gerekir .
ÇOK ODAKLI ( MULTİFOKAL - AKILLI ) MERCEKLER: Uzak, yakın ve ara mesafeyi net gösteren ameliyat sonrası gözlük kullanma gereksinimini ortadan kaldıran merceklerdir. Mercek üzerinde çok sayıda halka ve bunlar üzerine dağıtılmış farklı kırıcılığa sahip odaklar vardır. Her göz akıllı merceğe uygun değildir. Göz kuruluğu olanlar, kornea şekil bozuklukları, kornea lekeleri, sarı nokta hastalığı, şaşılık, göz tembeliği olanlar, hipermetrop laser cerrahileri geçirmiş hastalar akıllı mercek için uygun olmayan vakalardan bazılarıdır.
Göz İçi Merceklerin Tarihçesi ve Önemi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/goz-ici-merceklerin-tarihcesi-ve-onemi