Kataraktın gözlük veya ilaçla tedavisi yoktur, tek tedavisi cerrahi yani ameliyattır.
AMELİYAT YÖNTEMLERİ
- PEKKE ( EKSTRAKAPSÜLER KATARAKT EKSTRAKSİYONU ( DİKİŞLİ KATARAKT AMELİYATI): Günümüzde çok sert ve komplike vakalar dışında tercih edilmeyen eski yöntemdir. Bu yöntemde kataraktın iyice olgunlaşması ve sertleşmesi beklenir. Korneaya üst kadrandan 11-12 mm lik geniş bir kesi yapılır. Göz iki taraftan sıkıştırılarak sertleşmiş kataraktlı lens bir nevi doğurtularak göz dışına alınır ve kalan kapsül içerisine yerine yapay mercek yerleştirilir. Kesi dikişlerle kapatılır. Bu teknikte büyük kesi nedeniyle gözün anatomik yapısı bozulur , büyük kesi ve dikiş nedeniyle yüksek astigmat oluşur ve iyileşme süresi uzundur.
- FAKOEMÜLSİFİKASYON ( FAKO) ( DİKİŞSİZ KATARAKT AMELİYATI): Günümüzde katarakt cerrahisinde rutin uygulanan altın standart yöntemdir. Bu yöntemde çok küçük bir kesiden (1,8-2.2 mm) göz içerisine girilir ve saydamlığını kaybeden opaklaşmış lens kapsülü yuvarlak biçimde açılarak, katarakt ultrasonik ses dalgaları aracılığıyla lens kapsülü içerisinde parçalanır ve vakum yardımıyla gözden uzaklaştırılır. Kapsül içerisi tamamen temizlendikten sonra lens kapsülü içerisine yapay göz içi mercekler yerleştirilir. Kesi çok küçük olduğundan dikiş gerekmez. İyileşme süresi kısadır. Kesi küçük olduğundan enfeksiyon riski ve astigmat gelişimi minimaldir. Bu teknikte kullanılan göz içi lensler de katlanabilir ve göz içerisine yerleştirildiğinde vücut ısısı ile açılarak şekil alan özel lenslerdir. Ameliyat başarısında ve sonuçtaki görme keskinliğinde kullanılan göz içi lensin kalitesi çok önemlidir. Çünkü bu lensler göz içerisinde ömür boyu kalır. Bazı kalitesiz lenslerde lens materyaline karşı gözde iltihap oluşumu, lenste zamanla kesifleşme, bozulmalar bildirilmiştir.
- FEMTO-FAKO (LASERLE KATARAKT CERRAHİSİ): Katarakt cerrahisindeki en son teknolojidir. FAKO yönteminden farkı korneal kesi ve kapsüloreksis denen lens ön zarındaki açıklığın femtosaniye laserle oluşturulması ve kataraktın femtosaniye laserle parçalanmasıdır. Ameliyatın geri kalan kısmı FAKO yöntemiyle aynıdır. Yöntemin avantajları kesinin bıçaksız ve daha düzgün olması, özellikle çok odaklı (akıllı) merceklerde çok önemli olan kapsüloreksisin tam santralize edilebilmesi ve boyutunun ve santralizasyonunun milimetrik hatasız yapılabilmesine imkan sağlamasıdır. Fiyatının yüksekliği dezavantajıdır.
Katarakt Belirtileri Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.sibelsalvarli.com.tr/katarakt-belirtileri-nelerdir